Botwinka do słoików to świetny sposób na zamknięcie trochę lata na zimę, bo głównie sezon na botwinkę u nas trwa od czerwca, jeszcze teraz w sierpniu możemy się nią cieszyć do woli. Latem liście botwinki i buraczki są najsmaczniejsze, jeśli macie do nich dostęp (my mamy na działce buraczkową grządkę) koniecznie zróbcie taką botwinkę do słoików na zimę. Na każdy 1 litr wody + ¼ szklanki octu jabłkowego + 2 łyżki soli + 1 łyżka cukru Jak zrobić botwinkę do słoików: Składniki na botwinkę do słoików: 5 pęczków botwinki 1-2 pęczki koperku (opcjonalnie) 5 ząbków czosnku Botwinkę rozdrabniamy tak jak lubimy, ja buraczki kroję w grubą kostkę, a łodygi i liście drobniej. Można potem zrobić z niej sałatkę, chłodnik, zupę z botwinką , albo zmiksować z jogurtem lub kefirem uzyskując pyszny koktajl. Koper myjemy, osuszamy i siekamy ( tym razem nie wykorzystałam koperku, dodam go podczas przygotowania zupy), a czosnek kroimy w plasterki. Ja zamykam jej smak w słoiku i delektuję się jej smakiem również jesienią i zimą!