Składniki na 3-4 porcje udek kurczaka: 10 udek kurczaka, około 1000 g płaska łyżeczka ostrej papryki łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki miodu ½ łyżeczki curry 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól morska Przygotowanie udek kurczaka pieczonych: Mięso myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Blachę na której będziemy piekli udka wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie udka i wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w środkowej jego części na intensywnie złoty kolor, po tym czasie podwyższamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy skrzydełka ok. 10-15 minut aż uzyskają chrupiącą, rumianą skórkę. Udka kurczaka były przed pieczeniem marynowane w słodko-pikantnej marynacie na bazie miodu, ziół prowansalskich, curry, ostrej papryki, wędzonej papryki i oleju. Często też przygotowujemy pieczone skrzydełka kurczaka z syropem klonowym , które smakują z surówką z młodej kapusty. Te udka zostały upieczone w piekarniku, ale tak zamarynowane udka kurczaka doskonale sprawdzą się na letnim grillowaniu. Pieczone udka z kurczaka to sposób na prosty i szybki obiad. Do pieczonych udek kurczaka z miodem podałam ryż Djuvec z groszkiem.