Kurczak w sosie teriyaki Składniki: 500 g polędwiczek drobiowych lub piersi z kurczaka 1 szklanka ryżu, np. czerwonego ½ opakowania mrożonki chińskie warzywa lub bukiet warzyw 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego imbiru 4 łyżki sosu teriyaki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Przygotowanie: Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wysyp na niego tarty imbir i posiekane papryki, smaż 3-4 minuty, dodaj do nich mrożone warzywa, smaż na intensywnym ogniu przez 3-4 minuty. Kurczak w sosie teriyaki jest bardzo łatwy do zrobienia: wystarczy zamarynować mięso w sosie i gotowe. W krajach zachodnich mirin zastępowany bywa zwykłym winem, dodawany jest czosnek, czasem sok z ananasa, który nadaje sosowi słodyczy, a zawarte w nim enzymy dodatkowo zmiękczają mięso. Metoda polega na marynowaniu mięsa w sosie teriyaki lub/oraz smarowaniu co jakiś czas sosem grilujące się/smażące/piekące mięso. Piękne w nim jest to, że wystarczy mięso zalać niewielką ilością sosu teriyaki i odstawić na kilkadziesiąt minut. Nasz kurczak w sosie teriyaki to danie na skróty, zrobione częściowo z mrożonki. Sam sos teriyaki w oryginalnej recepturze składa się z sosu sojowego, sake lub mirin (rodzaj japońskiego wina). Kurczak w sosie teryaki wzorowany jest na przepisie z bloga fitmencook.com Jeśli jej nie znajdziesz w sklepie, kup dowolną mrożonkę warzywną, albo zrezygnuj z mrożonki i dodaj do ryżu usmażone papryki, czosnek i dymkę. W Japonii teriyaki częściej używa się do przyrządzania ryb, na Zachodzie raczej drobiu i wieprzowiny. Krok 1 Mięso osusz, przełóż do misy, zalej sosem teriyaki, wymieszaj, odstaw na 20 minut. Teriyaki na szczęście można kupić w większości delikatesów. Posiekaj w plastry czosnek, a papryki w krótkie paski. Wyjmij, przestudź, przełóż polędwiczki na deskę i przy pomocy dwóch widelców porwij na mniejsze kawałki. Przepłucz ryż pod zimną wodą, przesyp do garnka, zalej dwoma szklankami wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut. Łatwe Liczba porcji: 2 Proste, jednogarnkowe danie, robione jak większość orientalnych dań w dobrze nagrzanym woku.