Po więcej informacji zapraszam na stronę i fanpage Karoon www.karoon.pl https://www.facebook.com/KaroonPolska/ Składniki: Na gołąbki: pół małej główki białej kapusty 200 g ryżu basmati Karoon 500 g mięsa mielonego – u mnie wieprzowo-wołowe 2 marchewki 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Na sos: 1,2 l bulionu sól i pieprz do smaku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziela angielskie szczypta granulowanego czosnku Smaki na miarę* 2 łyżki suszonej cebuli płatki* 2 szczypty słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + niewielka ilość wody *można użyć 1 małej cebuli + 1 ząbka czosnku. Jeśli chodzi o ryż, to polecam Wam sięgać po ten najlepszej jakości, wówczas gołąbki nie tylko będą jeszcze lepsze w smaku, ale też nie rozpadną się Wam podczas gotowania. Przygotowanie: Najpier gotujemy nasz ryż ( ryż należy dwukrotnie przepłukać, następnie zalać woda i odstawić na 20 minut. Estetyczne materiałowe woreczki w jaki pakowany jest ryż świadczą o tym jak dba się o każdy szczegół. Przygotowałam z nim już nie jedno dania – na słodko czy wytrawnie i jestem bardzo zadowolona. Gotujemy ryż około 10 minut, aż woda wyparuje i odstawiamy na bok do przestudzenia). Dziś polecam Wam przepis na pyszne gołąbki z marchewką bez zawijania. Formujemy nasze gołąbki – u mnie coś na ksztatł większych kotletów. Dodajemy tyle bułki, aby z łatwością móc lepić w dłoniach gołąbki. Obsmażamy chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy mięso mielone, kapustę, wbijamy jajka, dodajemy przykrawy i wsypujemy stopniowo bułkę tartą, wyrabiając skłandniki. Pod koniec zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej ilości wody i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Sprawdzi się tu zarówno mięso wieprzowe, wołowe, mieszanka obu lub mięso z szynki. Masa ma być plastyczna, nie może być za sucha, dlatego bułkę dodajemy stopniowo. Ryż Karoon uprawiany jest u podnóży Himalajów według tradycyjnych metod sprzed wieków. Pamiętajcie, że ryż basmati jest znakomitym źródłem wapnia, magnezu i potasu. Do przygotowania gołąbków zawsze sięgam po dobrej jakości mięso i ryż. Dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Składniki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Nie zawiera sztucznych ulepszaczy i nie jest modyfikowany genetycznie.