Sałatka ze szparagami i burratą

Agata
Sałatki
09.07.2019 13:30
Sałatka ze szparagami i burratą

Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 burrata 1 duży pomidor malinowy 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek EV sok z cytryny sól pieprz garść szpinaku listki bazylii opcjonalnie listki musztardowca Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Jeszcze ostatnim rzutem na taśmę udało mi się kupić nasze polskie szparagi, pewnie lada dzień znikną ze sklepów, bo sezon na nie już prawie się skończył. Z reguły jada się ją z dodatkiem pomidora, odrobiny oliwy i czarnym pieprzem, ale uznałam, że zielone szparagi też będą dla niej godnym kompanem. Na dnie talerza układamy porwane listki szpinaku, na nim układamy szparagi, burratę i pomidory. Nastąpił więc szybki rzut okiem na wnętrze lodówki i już wiedziałam co będzie mu towarzyszyło na talerzu. Kto jej raz spróbuje na pewno zakocha się w niej na zabój. Burrata to rodzaj woreczka z mozzarelli, z którego po przekrojeniu wypływa gęsta, kremowa i delikatna śmietana. Tak oto powstała sałatka ze szparagami i burratą z dodatkiem aromatycznego i dojrzałego malinowego pomidora.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2019/07/salatka-ze-szparagami-i-burrata.html