Polędwiczka wieprzowa w sosie ze śliwowicą Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa (ok 500-600 g) 2 łyżki masła 1 cebula 40 ml śliwowicy 1 szklanka rosołku wołowego 1 gałązka rozmarynu 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku Wykonanie: Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. Cebulę zalać wódką, chwilę podgotować, dodać wywar wołowy, przełożyć z powrotem polędwiczkę, dodać całą gałązkę rozmarynu, zakryć przykrywką i dusić 20 minut, obracając polędwiczkę co jakiś czas. Podsmażoną polędwiczkę przełożyć na talerz, a na patelnię ( na tłuszcz po smażeniu polędwiczki) dodać cebulę, smażyć, mieszając co jakiś czas, aż będzie rumiana. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć polędwiczkę z każdej srony na rumiano.