Przepis na: Leczo z cukinią Łącznie: 60 min Liczba porcji: 6 Składniki : 3 łyżki oleju 1 większa cebula 2 ząbki czosnku 300 g kiełbasy 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 3 średnie cukinie 400 g pomidorów z puszki (bez skórki) 250 ml wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30% Manufaktura Wielkopolska 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Po chwili dodaj pokrojone w kostkę papryki oraz pomidory z puszki, duś na małym ogniu przez 10 min, mieszając co chwilkę. U mnie w domu znika w tempie błyskawicznym i nie ma osoby, która by nie przepadała za tym daniem. Ten koncentrat jest produkowany z pomidorów najwyższej jakości: starannie wyselekcjonowanych, soczystych, dojrzewających w pełnym słońcu i bez dodatków chemicznych. Duś przez około 20 minut na małym ogniu, co chwilkę mieszaj, aby zawartość patelni się nie przypaliła. Oczywiście można je robić przez cały rok, ale w lecie, gdy można kupić świeże, sezonowe warzywa, smakuje zdecydowanie najlepiej. Wykonanie: Do rozgrzanej, większej patelni nalej olej, dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Proste danie jednogarnkowe, które uwielbiam przygotowywać w lecie – Leczo z cukinią! Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż przez kilka minut.