SKŁADNIKI Spód: 100 g amarantusa ekspandowanego 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 50 ml wrzątku 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego 2 łyżki oleju kokosowego Malinowa panna cotta i galaretka malinowa: 500 g malin 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 5 łyżek ksylitolu lub erytrytolu 2 płaskie łyżeczki agaru Dekoracja: garść malin do dekoracji kilka kumkwatów do dekoracji PRZYGOTOWANIE Spód: Siemię lniane zalej wrzątkiem i energicznie wymieszaj. Wykorzystałem mój ulubiony spód z amarantusa ekspandowanego z dodatkiem oleju kokosowego i siemienia lnianego (na blogu jest również opcja z daktylami), który nie wymaga pieczenia i super łatwo się formuje. Na zdjęciu ostatnia warstwa jest trochę dosztukowana, gdyż przez przypadek wylałem część panna cotty i nie udało mi się uzyskać tego samego koloru, ale z podanych proporcji spokojnie powinno Wam wystarczyć na całość. Następnie wylej ją na spód albo umieść w okrągłej formie o mniejszej średnicy i odstaw w chłodne miejsce, aż galaretka się zsiądzie. Z pozostałych malin, a właściwie z pestek przygotowałem galaretkę o mniejszej średnicy, która pięknie zdobi wnętrze tarty. Tarta z kokosowo-malinową panna cottą Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Malinowa panna cotta i galaretka malinowa: Maliny umieść w rondelku i gotuj przez kilka minut, aż puszczą sok. Jeśli lubisz zgrzeszyć zdrowym deserem, to ta tarta z kokosowo-malinową panna cottą jest zdecydowanie dla Ciebie! 😉 PS. Do pozostałego soku z malin wlej mleko kokosowe, dodaj łyżeczkę agaru i 3 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu. Wylej ją całą na galaretkę malinową lub połowę na sam spód i odstaw do stężenia.