Przepis na oryginalne wegetariańskie krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską i serem cheddar podane z musztardą francuską.
🍴 Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską i serem cheddar
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 320 kcal
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 35g
- Białko: 12g
Składniki
- 4 duże buraki
- 2 boczniaki
- 1 mała główka kapusty pekińskiej
- 200g sera cheddar
- 2 jajka
- 150g bułki panko
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Przepis
Jeżeli jesteś fanem buraków, to ten przepis na krokiety buraczane na pewno Cię zainteresuje. Krokiety te są naprawdę wyjątkowe - mają słodki smak buraków, umiarkowaną słoność sera cheddar i delikatny posmak boczniaków. Są również bardzo chrupiące dzięki panierce z bułki panko. Co więcej, są naprawdę mało kaloryczne i bardzo pożywne. To jest jedno z tych prostych dań, które mogą być gotowe w mniej niż godzinę, ale które z pewnością zrobią wrażenie na twoich gościach. Idealnie nadają się na obiad czy kolację, ale także jako przekąska podczas imprez. Zamiast podsmażać je na oleju, możesz też upiec je w piekarniku dla jeszcze zdrowszej wersji. Więc jeśli szukasz nowych pomysłów na potrawy z buraków, na pewno powinieneś spróbować tego przepisu. Smacznego!
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Obierz buraki i pokrój na ćwierć plastry. Posyp solą i pieprzem, a następnie piecz przez około 30 minut, aż buraki będą miękkie.
- Podczas gdy buraki się pieką, pokrój boczniaki na małe kawałki i podsmaż na patelni na średnim ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie posiekaj kapustę pekińską na drobno.
- Gdy buraki zmiękną, zmiksuj je w blenderze do konsystencji puree. Dodaj do nich sera cheddar, podsmażone boczniaki i posiekaną kapustę pekińską. Wymieszaj wszystko razem, a następnie formuj kształt krokietów.
- Ubij jajka w misce. W drugiej misce umieść bułkę panko. Każdy krokiet najpierw obtocz w jajku, a potem w bułce panko.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż krokiety na złoty kolor. Podawaj ciepłe.