1 łyżka nasion bazylii lub nasion chia 1 łyżeczka erytrolu/ksylitolu/cukru/stewii lub więcej do smaku 1 łyżka wiórków kokosowych chipsy kokosowe do podania 50 g truskawek kilka listków mięty lub werbeny cytrynowej Przygotowanie: Jogurt mieszamy z pozostałymi składnikami. Ilość porcji: 1 Składniki: 200 g jogurtu koziego lub krowiego lub kokosowego 1 łyżka liofilizowanych truskawek Otolandia (opcjonalne) Mam dzisiaj coś fajnego, prostego i szybkiego dla miłośników truskawek, którzy unikają mleka krowiego i szukają inspiracji na deser albo śniadanie. Oczywiście jeżeli nie lubicie koziego nabiału, bez problemu możecie użyć zwykłego jogurtu albo jogurtu kokosowego. Nie trzeba nic gotować, nie trzeba stać długo w kuchni – wystarczy pomieszać składniki i już. Świeża mięta albo werbena doda jeszcze więcej rześkości, a kozi jogurt nadaje mu fajnego smaku. Możecie też użyć zamiast nich nasion chia lub siemienia lnianego. Oto jogurt kozi z truskawkami i nasionami bazylii.