Tofurnik bananowy z masłem migdałowym i daktylowym musem czekoladowym Tortownica: 20 cm średnicy Składniki na spód: 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych lub zblendowanych płatków owsianych albo płatków jaglanych 2 łyżki mąki migdałowej lub kokosowej (można zastąpić wiórkami kokosowymi lub zmielonymi migdałami albo posiekanymi orzechami) 1 3/4 szklanki mleka roślinnego lub wody 3 łyżli oleju kokosowego lub rzepakowego 1 łyżka kakao 2 łyżki syropu klonowego lub erytrolu (albo cukru) Składniki na masę: 360 g tofu naturalnego sok z 1 cytryny 3 bardzo dojrzałe banany 4 kopiaste łyżki masła migdałowego (można zastąpić masłem orzechowym) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki jogurtu kokosowego lub mleka roślinnego 1/2 szczypta soli Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Składniki na daktylowy mus czekoladowy: 3/4 szklanki suszonych daktyli 2 łyżki mleka roślinnego 2 łyżki kakao szczypta soli garśc ziaren granatu, mięta. Soja jest zwykle bardzo zmodyfikowana genetycznie i zanieczyszczona, ale jeżeli wybierzemy tofu ekologiczne (takowe jest dostępne np. w Lidlu) to możemy się nim zajadać na zdrowie. Wegański sernik z tofu – czyli wartościowe wysokobiałkowe zdrowe ciasto bez cukru Tofu to niezwykle wartościowe źródło białka – pamiętajmy tylko, aby wybierać je świadomie! O ile tofu samo w sobie rzeczywiście nie ma wiele smaku i jest mdłe to posiada za to cudowną konsystencję i odpowiednio przyprawione i przyrządzone może być naprawdę pyszne. Składniki na spód mieszamy i wykładamy na spodzie, wsadzamy do lodówki. Tofu możecie wypróbować również na słono np. w tym curry. Jeżeli nigdy nie jedliście tofurnika, a wydaje Wam się, że to nie ma prawa być dobre – spróbujcie, serio!