Cappellacci di zucca

Łukasz
Makarony
03.07.2019 6:02
Cappellacci di zucca

SKŁADNIKI Ciasto: 400 g mąki (najlepiej typ 00) 4 duże jajka (rozmiar L) Farsz: 300 g purée z upieczonej dyni* (polecam piżmową) 100 g pokruszonych ciasteczek amaretti 100 g parmegiano reggiano lub grana padano 3 łyżki bułki tartej 3 łyżeczki musztardy Dijon 1 jajko duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej Masło szałwiowe: pół kostki masła garść listków szałwii PRZYGOTOWANIE Ciasto (szczegółowo opisałem, jak je zrobić w tym wpisie) W pierogach z Ferrary jest za to na pewno gałka muszkatołowa i parmezan, które wspaniale komponują się z dynią, więc i w moim przepisie je znajdziecie. Chociaż nie jestem pewien, czy w capellacci z Ferrary są migdałowe amaretti, o których wspomina Bartek w Italii do zjedzenia, ale pomysł dodania ciastek do wytrawnych pierogów tak bardzo mi się spodobał, że nie mogłem się powstrzymać. W Ferrarze cappellacci di zucca tradycyjnie podaje się z mięsnym sosem ragù (w sumie jak chyba połowę dań w regionie Emilia-Romagna). Miałem wielką ochotą wszamać je z masłem szałwiowym, ale kelner powiedział mi, że jeśli po raz pierwszy próbuję tych pierogów, to muszę zjeść je z ragù i miał rację. W wielu emiliańskich restauracjach można spotkać się częściej z tortelli di zucca, które różnią się tylko kształtem. Tam po raz pierwszy właśnie spróbowałem cappellacci di zucca i do dzisiaj myślę, że to była jedna z 2 najlepszych potraw z wyjazdu do Bolonii. Na każde kółko na środek połóż 1 łyżeczkę farszu, złóż je na pół, sklejając krawędzie niczym na pierogi, a następnie dwa przeciwległe rogi sklej ze sobą, nadając kształt uszka. Z ciasta powycinaj kółka o średnicy około 6 cm za pomocą szklanki z ostrymi krawędziami i przykryj je ściereczką, aby nie wyschły. Jednak po powrocie do domu długo jeszcze marzyłem o cappellacci di zucca i postanowiłem zrobić je z masłem szałwiowym. Tego dnia jak na koniec marca było w północnych Włoszech nieprawdopodobnie zimno, więc po niezbyt długim spacerze bardzo szybko zgłodnieliśmy i postanowiliśmy się wybrać na tradycyjny obiad. Gotuj je w dwóch partiach w dobrze osolonym wrzątku (około 5 l) przez około 4-5 minut, aż ciasto będzie miękkie. Na środku zrób dołeczek, wbij do niego jajka o temperaturze pokojowej (w żadnym wypadku nie prosto z lodówki!) i zacznij wyrabiać ciasto. Lepienie cappellacci (Zapewne każda nonna ma swój sposób i oryginalnie lepi się je z kwadratów, ale moim zdaniem ten jest najłatwiejszy). Mnie jednak przypominają bardziej polskie uszka w rozmiarze XXL (te włoskie są tylko bardziej szpiczaste, bo wycięte z kwadratów). Słodka dynia wspaniale współgra z mięsnym lekko kwaskowym sosem, powodując, że czujecie harmonię we wszechświecie, a to wszystko ma miejsce tylko w Waszych ustach. UWAGI *Aby otrzymać purée z dyni, przekrój dynię na pół, usuń pestki i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200°C skórą do dołu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/07/cappellacci-di-zucca.html