Naleśniki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą

Aleksandra
Przekąski
02.07.2019 9:59
Naleśniki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą

Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 5 NALEŚNIKÓW) NALEŚNIKI 180 g zmielonych płatków orkiszowych, owsianych lub mąki orkiszowej 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oleju 100 g jogurtu naturalnego szczypta soli FARSZ 120 g mrożonego szpinaku 100 g wędzonego łososia 50 g fety kilka pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki (jeśli używasz płatków owsianych/orkiszowych, zblenduj je na mąkę). 5 NALEŚNIKÓW) NALEŚNIKI 180 g zmielonych płatków orkiszowych, owsianych lub mąki orkiszowej 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oleju 100 g jogurtu naturalnego szczypta soli FARSZ 120 g mrożonego szpinaku 100 g wędzonego łososia 50 g fety kilka pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku sól, pieprz INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki (jeśli używasz płatków owsianych/orkiszowych, zblenduj je na mąkę). To również pyszna przekąska imprezowa, gdyż można je po prostu zaserwować na zimno – pokroić naleśniki w małe w roladki z wykałaczką i np. oliwką na górze. Danie jest w dużej mierze bezglutenowe, gdyż przepis opiera się na płatkach owsianych, ale opcjonalnie rekomenduję dodanie także trochę mąki pszennej czy orkiszowej, aby placki wyszły bardziej puszyste. Naleśniki ze szpinakiem i fetą to bardzo uniwersalne danie, które można podawać w każdą porę dnia, na ciepło i na zimno. 2 Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. 2 Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. W razie potrzeby podsmaż je na suchej patelni, jeśli zdążyły już ostygnąć. W razie potrzeby podsmaż je na suchej patelni, jeśli zdążyły już ostygnąć. Zobaczcie sami! Naleśniki ze szpinakiem to nie tylko szybkie i proste danie czy po prostu pomysł na tani obiad.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://atopestka.pl/nalesniki-ze-szpinakiem-wedzonym-lososiem-i-feta/