Tort malinowe latte

Anna
Ciasta
02.07.2019 11:41
Tort malinowe latte

- ok. 1 szklanki mąki tortowej, - 3/4 szklanki cukru (drobnoziarnistego do wypieków), - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 5 łyżek oleju, - szczypta soli. Frużelina malinowa: - ok. 500 g świeżych malin, - 3 łyżeczki żelatyny w proszku + woda do przykrycia, - 2 łyżeczki skrobi/mąki ziemniaczanej + 1 czubata łyżka zimnej wody, - 1 łyżka soku z cytryny, - ok. 1/2 szklanki cukru drobnoziarnistego (do smaku w zależności od słodkości malin). Masa latte: - ok. 200 ml śmietanki 30%, - 3 łyżeczki żelatyny w proszku + odrobina zimnej wody, - 1 kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej + odrobina wrzątku, - ok. 1 łyżka cukru drobnoziarnistego (do smaku). Rozpuszczoną żelatynę z kawą powoli dodajemy do ubitej śmietany, uważając, by nie wytworzyły się grudki czy żeby śmietana nie ścięła się. Mieszamy na niskich obrotach sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie była zbyt zbita i za gęsta (może okazać się, iż wystarczy wsypać tylko pół szklanki mąki). Dodatkowo: - sok z 1/2 cytryny (do nasączenia), - 2-3 łyżki wody (do nasączenia), - ok. 300 g świeżych malin (do ozdoby tortu), - garść pistacji bez soli. Żelatynę zalewamy zimną wodą (do jej przykrycia), odstawiamy na ok. 5 min. do napęcznienia. Żelatynę zalewamy zimną wodą (do jej przykrycia), odstawiamy na ok. 5 min. do napęcznienia. Na to kładziemy masę malinową (na grubość taką ok. jak nasz przekrojony biszkopt). Następnie przekładamy ją do małego garnuszka na mały palnik i podgrzewamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Następnie przekładamy ją do małego garnuszka na mały palnik i podgrzewamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Kolejną ważną czynnością jest (od razu po upieczeniu!) odwrócenie blaszki z upieczonym ciastem do góry nogami (odwróciłam je na prostokątne szkoło hartowane do pieczenia). Do soku dodajemy sok z cytryny, a następnie wodę z mąką ziemniaczaną. Masę latte, chłodzimy w lodówce, żeby trochę nam zgęstniała, ale wystarczająco rzadka, aby łatwo było rozsmarowywać blat tortu. TORT: Każdy blat biszkoptu nasączamy wodą zmieszaną z sokiem z cytryny. Rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do malinowego soku, uważając, by nie wytworzyły się grudki. Z okazji imienin mojego taty zrobiłam mu tort o smaku malinowego latte - jedna warstwa malinowego kremu, druga kawowego. Na niskich obrotach miksera mieszamy, aby nie było grudek. Frużelina malinowa: W małym garnku mieszamy maliny z cukrem. Masa latte: Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekrajamy w poziomie na 3 równe blaty. Wykonanie: Biszkopt: 5 białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Gotujemy na średniej mocy palnika, aż do rozpuszczenia się cukru. Wszystkie maliny przecieramy dokładnie przez sitko aby uzyskać jak najwięcej soku (pesteczki nie będą nam potrzebne). UWAGA: Gotując żelatynę nie możemy doprowadzić jej do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości żelujące.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2019/07/tort-malinowe-latte.html