Całkowity czas1 godzina USTAW TIMER SKŁADNIKI CIASTO 150 g zmielonych płatków owsianych 100 g mąki orkiszowej pół łyżeczki soli 120 g zimnego masła kilka łyżek zimnej wody FARSZ 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 100 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 garście świeżego szpinaku (bądź kilka kostek mrożonego) 100 g sera feta oliwa z oliwek, masło przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA CIASTO 1 Zmielone płatki owsiane zmieszaj z mąką i solą, następnie wkrój zimne masło i rozgnieć rękami na kruszonkę. 2 Dodaj wodę i wyrób ciasto przez krótką chwilę, następnie zawiń je w kulę, owij w folię spożywczą i wstaw do lodówki na min. 30 minut. FARSZ 4 Kiedy ciasto będzie się piekło, pokrój cukinię i bakłażan w kostkę, cebulę na piórka i czosnek w plasterki. Fit przepis z użyciem zmielonych płatków owsianych i mąki orkiszowej na pewno zawróci Wam w głowie. Tartę zrobiłam na bazie płatków owsianych i mąki orkiszowej, przez co jest zdrowsza niż tradycyjne przepisy. 7 Na koniec do farszu dodaj jogurt naturalny z rozrobionymi jajkami i wszystko dokładnie wymieszaj. 5 Na maśle i oliwie podsmaż najpierw cebulę aż się zeszkli, potem dodaj cukinię i bakłażan. Posyp mąką dookoła, rozwałkuj tworząc koło i przełóż wraz z papierem do formy na tartę. 3 Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na papier do pieczenia. Kruche maślane ciasto wypełnione kremową masą na bazie wiosennych warzyw to po prostu bardzo smaczne połączenie.