Ciasto piankowe z delicjami

Ewa
Ciasta
22.06.2019 10:14
Ciasto piankowe z delicjami

mąki pszennej - 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) - 4 łyżki oleju Masa śmietanowo-brzoskwiniowa: - 1 puszka brzoskwiń - 2 galaretki brzoskwiniowe - 400 ml śmietany 30-36% - 2 łyżki cukru pudru Kolorowe pianki: - 1 galaretka czerwona - 1 galaretka żółta - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego Osączone brzoskwinie miksujemy na mus (jeśli ze 2 sztuki odłożycie, albo zjecie sobie w trakcie przygotowań, nic się nie stanie, musu wychodzi całkiem spora ilość 😉 ). Dodatkowo: - 1 duże opakowanie delicji (u mnie wiśniowe) - 2 galaretki zielone Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Gdy czerwona galaretka zacznie tężeć, jedną część mleka skondensowanego ubijamy przez chwilę mikserem (słodzone mleko nam się nie ubije, trochę go po prostu napowietrzymy). Ciasto nie jest trudne do wykonania, a jego czasochłonność jest umiarkowana – ogranicza nas tylko czas jaki potrzebują galaretki na stężenie. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Ciasto, któremu nie oprze się żaden mały łasuch;) Delikatny biszkopt, warstwa śmietanowo-brzoskwiniowa, dwie warstwy kolorowych pianek oraz delicje przykryte galaretką. Mleko skondensowane dzielimy na pół (powinno nam wyjść po niepełnej szklance). Z brzoskwiń odlewamy 250 ml syropu, podgrzewamy go i w gorącym rozpuszczamy dwie galaretki brzoskwiniowe. Studzimy. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Galaretkę żółtą rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Czerwoną piankę od razu przekładamy na biszkopt w formie, wyrównujemy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/06/22/piankowe-z-delicjami/