Możemy to zrobić na dwa sposoby : 1) wyparzyć w piekarniku - odkręcone słoiki ustawiamy w piekarniku na 10-15 minut w temperaturze 120°C 2) przelać wrzątkiem z czajnika i ustawić do góry dnem na ręczniku papierowym, by obciekły Dokładnie przebrać i wypłukać jagody. Do wystudzenia można pozostawić w garnku lub wyjąć i studzić poza garnkiem, w którym się gotowały Przetwory z jagód będa jeszcze zdrowsze, gdy cukier podmienisz np. ksylitolem. Przetwory z jagód będa jeszcze zdrowsze, gdy cukier podmienisz np. ksylitolem. O ich zaletach przeczytaj: tutaj Gdy masz dużo jagód do dyspozycji, możesz część przerobić na pyszny dżem jagodowy . Te małe czarne kulki są bardzo zdrowe, dlatego warto jeść je jak najczęściej i zrobić z nich zimowe zapasy. Tylko przez dokładne mycie jagód możemy się uchronić przed zarażeniem tą groźną chorobą. Najlepiej zrobić to w specjalnym pojemniku z sitkiem do płukania owoców. Ubóstwiam czarne jagody i nie wyobrażam sobie, by w spiżarni mogło ich zabraknąć. W przeciwnym razie możemy zarazić się groźną chorobą odzwierzęcą - bąblowcem. Następnie ułożyć słoiki na dnie dużego gara wyłożonego ręcznikiem papierowym - podwójnie złożonym. Właśnie przywiozłam z Polski 4 litry jagód i rozpoczynam jagodowe szaleństwo. Larwy bomblowca przenoszone są przez kał leśnych zwierząt np. przez lisy. Co prawda całą zimę są dostępne sklepowe-mrożone, ale to już nie to samo co przygotowane samodzielnie.