Cynamonowe ciasto z jabłkiem

Ewa
Ciasta
03.10.2017 8:02
Cynamonowe ciasto z jabłkiem

A dla wszystkich miłośników takich połączeń, polecam również i to ciasto. 220g mąki pszennej 200g jogurtu naturalnego 100g masła 100g cukru trzcinowego 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 duże lub 2 mniejsze jabłka Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm (u mnie tortownica o śr. 24cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, pięknie pachnie cynamonem, a dodatek w postaci kawałków jabłka dodatkowo podnosi jakość tego wypieku. Ciasto wstawiamy na około 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (pieczemy do tzw suchego patyczka). Mieszamy rózgą kuchenną razem cukrem oraz jogurtem i przestudzonym masłem do uzyskania jednolitej masy. Jajka oraz jogurt wyciągamy co najmniej godzinę-dwie przed pieczeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Masło przekładamy do garnuszka lub małego rondelka i na niewielkim ogniu roztapiamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/10/03/cynamonowe-ciasto-z-jablkiem/