każdy o wadze 500 g) 250 g pomidorków koktajlowych 4-5 jajek 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki majonezu sok z cytryny sól, pieprz Podzielone na różyczki brokuły gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i 1 łyżeczki soku z cytryny. Polecam sałatkę przyozdobić kleksami sosu, a sam sos podać w miseczce obok sałatki, tak by każdy już na własnym talerzu mógł ją sobie z nim wymieszać w dowolnej ilości. Postanowiłam więc przygotować brokułową sałatkę z pomidorkami koktajlowymi i cząstkami jajek oraz majonezowo-tuńczykowym sosem, który nieco tą sałatkę ożywił i nadał jej niecodziennego charakteru. Moim zdaniem brokuły bardzo dobrze komponują się z pomidorami i ugotowanymi na twardo jajkami. Przepis ten zgłaszam do konkursu organizowanego w serwisie Durszlak Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes! To prostota w najlepszym wydaniu:) Najlepiej smakuje wymieszana z sosem, ale wtedy nie wygląda zbyt reprezentacyjnie. Taka sałatka fajnie spisze się na kolację, czy jako sałatka do mięs z grilla. W razie konieczności dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny.