śmietany 1 płaska łyżka mąki pszennej pęczek koperku sok z cytryny (opcjonalnie sól, pieprz Obrane ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę. Poza tym – rewelacja! 2 pęczki rzodkiewek 3 średniej wielkości ziemniaki około 1,5 l bulionu 1-2 łyżki masła 1/2 szkl. Trudno mi wyobrazić sobie bardziej wiosenną zupę, jak zupa z rzodkiewek z dużą ilością koperku. Hartujemy ją 1-2 łyżkami gorącej zupy, po czym wlewamy do garnka z zupą. Rzodkiewki pod wpływem temperatury tracą swój kolor i to chyba jedyny minus jaki dopatrzyłam się w tej zupce. Całość dodajemy do garnka z ziemniakami i przez chwilę gotujemy wszystko razem. Koperek oraz liście z jednego pęczka rzodkiewek drobno siekamy. Ostrość rzodkiewki po jej podsmażeniu całkowicie się traci, dlatego posmakuje i małym i dużym smakoszom.