Golonka pieczona w piwie

Ewa
Obiad
11.12.2018 8:51
Golonka pieczona w piwie

Eeeee tam, raz na jakiś czas nie zaszkodzi;) 2 golonki (np przednie) 1,5-2 l bulionu drobiowego 250 ml jasnego piwa 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól Golonka pieczona w piwie chodziła za mną już od dłuższego czasu, a teraz mogę odhaczyć ją z listy do zrobienia i przenieść ją na listę do powtórki;) W sumie poza tym, że na jej przygotowanie trzeba sobie zarezerwować kilka godzin, nic złego o niej powiedzieć nie mogę. Pieczemy około 15 minut, od momentu osiągnięcia przez piec wskazanej temperatury, następnie temperaturę obniżamy do 180 stopni i pieczemy dalej przez około półtorej godziny (lub dłużej – do miękkości mięsa i ładnego zarumienienia się skórki). Do naczynia wlewamy piwo oraz tyle wywaru, w którym gotowały się golonki, by przykrył je on w połowie wysokości. Pod koniec – jeśli jest taka potrzeba- można golonkę przyrumienić ustawiając w piekarniku funkcję grill – u mnie nie było takiej konieczności. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewamy wierzch golonki płynem z naczynia. Przestudzone golonki wyjmujemy z wywaru i dokładnie otaczamy je w naczyniu przygotowaną mieszanką. Skórę ostrożnie nacinamy w kilku miejscach (można ukośnie, można w kratę). Dodatkowo: 1/2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 250 ml jasnego piwa kminek mielony papryka słodka rozmaryn tymianek Warzywa obieramy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sos sojowy oraz miód, mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/12/11/golonka-pieczona-w-piwie/