Lasagne

Julianna
Zapiekanki
18.06.2019 11:44
Lasagne

Lasagne Polecam również przepisy na inne włoskie dania z makaronemmakaron lasagne - 9-12 płatówser mozzarella 250gsos bolognesesos beszamelsos bolognese:500g mięsa wołowego (karkówka, łopatka)100g wędzonego surowego boczku1 duża cebula1 marchew1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie można dodać 3-4 świeże mięsiste pomidory)2 łyżki koncentratu pomidorowego100ml czerwonego wytrawnego wina2 ząbki czosnku3 łyżki oliwy1 łyżka włoskich ziółpęczek bazyliisólpieprzCebulę obrać, pokroić w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego (ok 20x30cm) wyłożyć cienką warstwę sosu bolognese, następnie 3-4 płaty makaronu (w zależności od rozmiaru), połowę sosu bolognese, 1/3 sosu beszamel, posypać odrobiną startego sera, następnie znowu makaron, resztę bolognese, 1/3 beszamelu, ser. Formę przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 180stC, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 15 minut. W garnku lub głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, zrumienić boczek, dodać warzywa, smażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać krojone pomidory, doprawić ziołami, solą i pieprzem, dusić na małym ogniu pod przykryciem aż sos odparuje (ok godziny). Sos beszamel:2 łyżki masła2 łyżki mąki500ml mleka3 łyżki startego parmezanusólpieprzgałka muszkatołowaW rondelku roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać. Płaty makaronu obgotować po kilka minut, posmarować olejem i wyłożyć na talerz. Sos gotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje (ok 10 minut).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2019/06/lasagne.html