Dodatkowo ciasto można zabrać “na wynos, sprawdzi się na pikniku, czy na placu zabaw 🙂 Składniki (tortownica ok. 24 cm): 200 g miękkiego masła 4 jajka 150 g cukru 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki bułki tartej 1 szklanka drobnych owoców (u mnie rabarbar, ale mogą być również wiśnie, jagody) Ciasto z bułki tartej z rabarbarem Ciasto z bułki? Po drugie, ciasto można przygotować ze świeżymi owocami, ale sprawdzi się również z owocami mrożonymi. Tym razem proste ciasto z bułki tartej z owocami. Zrobiłam jednak raz, potem drugi i jakoś ciasto z bułki tartej weszło na stałe do mojego repertuaru piekarniczego. Gdy piana jest gotowa, wówczas dodajemy ją na zmianę z bułką tartą do masy maślano-żółtkowej i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. U mnie pojawił się rabarbar, ale można zrobić z truskawkami, malinami, wiśniami, itd. W sumie przydałoby się uprać wózek, a z rozpędu nawet dwa. Na koniec wrzucamy owoce i ostatni raz delikatnie mieszamy, żeby się rozłożyły w cieście równomiernie. Ja sama zetknęłam się z nim już parę lat temu i przyznam, że byłam nieco zdziwiona. Po pierwsze wyciągamy wcześniej masło z lodówki i zostawiamy je w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Albo nastawić pranie, bez obawy, że razem z nim upiorę w pralce Trolla? Mogłabym również zabrać się za pakowanie “niepotrzebnych nam w tym momencie klamotów. 🙂 A niedawno znalazłam kolejny przepis w polskiej książce z lat 80. Porządek na dysku też mogłabym sobie zrobić, albo w za małych ciuchach tego małego szkodnika. Wydaje mi się jednak, że dzisiaj jest dobry moment na pisanie, bez wyrzutów sumienia 😉 Jest jeszcze opcja, żeby bez uwieszania się na mojej nodze, przygotować sobie obiad. Czy może wypakować w spokoju zmywarkę, żeby ten mały chłop w chwili mojej nieuwagi do niej nie wlazł? W tym momencie przechodzimy do ubicia sztywnej piany z pozostałych białek. Gdy składniki się połączą dodajemy cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia.