Paleo placuszki migdałowe z truskawkami Składniki (5-7 placuszków): - 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego + 1/3 szklanki wody - 2 łyżki mąki kokosowej - 2 łyżki mąki migdałowej - 150 ml mleka kokosowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 dojrzały banan - 1-2 łyżki tartej cukinii (opcjonalnie) Na szczęście potrzeba matka wynalazku i udało się stworzyć pyszne białkowo – tłuszczowe paleo placuszki migdałowe z truskawkami (wegańskie, bezglutenowe, keto, bez mąki, bez cukru). Jeżeli macie ochotę na więcej to spróbujcie placuszków owsiano – orkiszowych z nektarynkami, placuszków gryczanych z musem z rabarbara albo wytrawnych placuszków ze szparagami. Paleo placuszki migdałowe z truskawkami (wegańskie, bezglutenowe, keto, bez mąki, bez cukru) Ja muszę przyznać, że czasami rezygnuję nawet z banana, ale ja naprawdę już odzwyczaiłam się od cukru, więc dla Was może być to trochę zbyt hardkorowe 🙂 Do podania: - masło migdałowe lub inne ulubione masło orzechowe - truskawki - mięta Przygotowanie: Nasiona chia lub siemienia zalać wrzącą wodą i odstawić na 15-30 minut lub dłużej. Zawierają dużo tłuszczu, więc nie nadadzą się dla osób ograniczających ilość kalorii w diecie, ale ja często z nich korzystam. Korzystając z mąki kokosowej pamiętajcie, że wchłania ona bardzo dużo wody, więc nie trzeba jej dodawać dużo. Podawać z ulubionym masłem orzechowym – u mnie migdałowe i z owocami. Placuszki bez cukru z mąką migdałową i kokosową Mąka migdałowa i kokosowa są cudowne. Zamiast jajka zróbcie glutka z nasion chia lub siemienia lnianego, aby uzyskać wersję wegańską.