Frittata ze Szparagami, Młodymi Portobello z Łososiem

Joanna
Śniadania
15.06.2019 21:44
Frittata ze Szparagami, Młodymi Portobello z Łososiem

Mięta Łosoś przyprawiamy solą, czosnkiem w proszku, pieprzem i odrobiną cytryny – pieczemy w piekarniku ( może też dodać łososia z obiadu z dnia poprzedniego) - Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojone szparagi (1-2 minuty) dodajemy pieczarki smażymy dodatkowe 2-3minuty. 8 jajek 4 łyżeczki mleka Około 220 gram młodych portobello (pokroić w talarki) 10 szparagów (każdą szparagę przekroić na 3-4 części) Szczypior (pokroić i dodać w ilości według uznania) ¼ filiżanki (lub więcej) startego parmezanu Oliwa z oliwek Danie jest pyszne i niekonieczne musi być śniadaniowe, również dobrze sprawdzi się jako potrawa lunczowa lub może być spożywana z gośćmi lub w gronie rodzinnym. Z punktu widzenia dietetycznego danie zawiera spore ilości zeaksantyny i luteiny, witamin K (szparagi) , jak również przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega 3 w które głównie obfituje łosoś. Frittata to głównie jajka połączone z odrobiną mleka, warzywami i dodatkiem sera – w tym przepisie dodałam ser parmezan.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://harmoniacialaiumyslu.com/2019/06/15/frittata-ze-szparagami-mlodymi-portobello-z-lososiem/