Bakłażan może mieć wszechstronne właściwości odżywcze ( wspierające serce, zapobiegające zaparciom) jest to owoc który warto wprowadzić do diety. ( *** Jest jednak jedneo ale – bakłażan to częsty alergen; jeśli nie spożywaliście bakłażana wcześniej najlepiej sprawdźcie czy nie wywołuje on u was reakcji alergicznej. Duża ilość czosnku i obecna w nim allicyna nadaje przeciwzapalne i przeciwbakteryjne właściwości; natomiast ocet jest uważany za produkt wzmacniający, zawiera minerały i mikroelementy które usprawniają prace naszego organizmu. Metoda na pozbycie się tak odpychającego smaku jest prosta – należy posolić kawałki bakłażana i odstawić je do lodówki. Bakłażan jest owocem często niedoceniany, ze względu na swój goryczkowy smak. Bakłażan to także obecność nasuniny ( lub delfinidyny) –jest to związek organiczny należący do grupy antocyjanów. Z bakłażana wylewamy wodę, następnie smażymy go na oleju, na lekko rumiany kolor. Najlepiej jest schłodzić sałatkę przed podaniem – tako około 30 minut wystarczy. Sałatka jest bardzo prosta, zawiera zaledwie dwa składniki: owoc bakłażana i czerwoną cebulę. Wylanie wody sprawi, iż bakłażan uzyska bogaty, lekko tłusty – nie goryczkowy smak. Ten obcobrzmiący komponent to pigment, który odpowiada za kolor skórki bakłażana, dzięki niemu ma ona niebiesko-fioletowy kolor. Dressing sałatkowy jest bardzo zdrowy – przeciwzapalny i wzmacniający. Proporcje są dowolne- dressing ma być kwaśny i słodki, a smak czosnku powinien być, także wyczuwalny.