Dodatkowo: 2-3 łyżki dżemu truskawkowego 200 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, zmniejszając ilość wody (u mnie 400 ml). Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru pudru 130 g zimnego masła 1 jajko (wielkość L) 2 łyżki zimnego mleka Truskawki to ulubione owoce mojej Córki, więc co roku wykorzystujemy truskawkowy sezon do granic możliwości : ) Kruche ciasto w towarzystwie bitej śmietany, truskawek i galaretki to połączenie, które nie może się nie udać! Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, zmniejszając ilość wody (u mnie 400 ml). Bardzo proste, ale smakuje obłędnie : ) Z powodzeniem możecie wykorzystać także inne owoce, my bardzo lubimy jeszcze wersję jagodową i malinową : ) Ponieważ warstwa z galaretką będzie bardzo niska, cała galaretka nie zostanie zużyta, resztę można wykorzystać do innego deseru ; ) Kremówkę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno. Przełożyć do formy na tartę (średnica 26 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Łyżką nakładać lekko tężejącą, ale nadal płynną galaretkę, tak aby pokryła całą powierzchnię truskawek. Można również zagnieść ciasto w malakserze.