Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

Składniki na ciasto czekoladowe (blacha 23×33 cm): 4 żółtka (z jajek wielkości L) 1/2 szklanki cukru trzcinowego 120 ml świeżo zaparzonej kawy (1 łyżeczka kawy na 120 ml wrzątku) 2 łyżki ciemnego lub czarnego kakao 1/3 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 białek (z jajek wielkości L) 3 łyżki drobnego cukru Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym, dodać przestudzoną, zaparzoną kawę, kakao i olej. Składniki na ciasto makowe (blacha 23×33 cm): 150 g suchego mielonego maku 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 jajka (wielkość L) 4 łyżki drobnego cukru 100 g posiekanych orzechów włoskich Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po jednym żółtku. Składniki na czekoladowy krem: 200 g gorzkiej czekolady (min. 70%) 170 ml śmietanki kremówki 30 % 170 g miękkiego masła 300 g masy krówkowej Masło utrzeć z masą krówkową na jasną, puszystą masę. Na krem ułożyć ciasto makowe, posmarować drugą połowę powideł i kremu (ponownie odkładając łyżkę na polewę). Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych (280g) opcjonalnie zaparzona kawa do nasączenia blatów Ciasto czekoladowe przeciąć na dwa blaty, w razie konieczności nasączyć zaparzoną kawą. Ze względu na dodatek makowego ciasta z orzechami będzie to również idealne ciasto na Boże Narodzenie : ) Przestudzić i po łyżce dodawać do masła z masą krówkową, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami drobnego cukru. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Posmarować połową powideł i połową kremu (jedną łyżkę kremu odłożyć na polewę).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-euforia/