Polecam również przepisy na inne potrawy z ryżem i kaszą: - Risotto z krewetkami - Risotto z borowikami i szałwią - Pilaw z kurczakiem - Chłopskie kaszotto - Pęczotto z grzybami i boczkiem - Pikantny czekoladowy gulasz z ryżem i pistacjami - Pilaw prawie uzbecki - Zapiekany ryż z pomidorami i szaszłyki z indyka Risotto ze szpinakiem Składniki na 4 porcje: 150g ryżu arborio 1 mała cebula 150g ryżu arborio 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50g suszonych pomidorów 2 garści szpinaku baby 2 garści szpinaku baby 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka masła 100ml białego wytrawnego wina 500ml gorącego bulionu warzywnego 4 łyżki tartego sera (parmezan, grana padano) gałązka tymianku sól pieprz 1. Wsypać ryż, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte olejem. 1 łyżka masła 100ml białego wytrawnego wina 500ml gorącego bulionu warzywnego 4 łyżki tartego sera (parmezan, grana padano) gałązka tymianku sól pieprz 1. Wlać kolejną cześć bulionu, znów gotować, aż się wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku i znów mieszając gotować, aż ryż będzie aldente. Sekretem kremowego risotto jest odpowiedni ryż oraz sposób gotowania, polegający na dolewaniu kolejnej porcji bulionu dopiero gdy poprzednia się wchłonie. Wlać ¼ bulionu, ciągle mieszając gotować, aż płyn się wchłonie. Wsypać ryż, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte olejem. Gotować ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, a danie nabierze kremowej konsystencji. Olej wlać do głębokiej patelni, zeszklić cebulę i czosnek (nie rumienić!). Olej wlać do głębokiej patelni, zeszklić cebulę i czosnek (nie rumienić!).