Halloumi w sosie pomidorowym Drukuj przepis Składniki ► passata pomidorowa [250 ml / 1 szklanka] ► cebula [ok. 50 g / 1 mała sztuka lub 1/2 dużej] ► masło klarowane [1 łyżka / 25 g] ► ser halloumi [225 g / 1 kostka] Dodatkowo: ► sól [1/2 łyżeczki lub do smaku] ► oregano [1/2 łyżeczki] ► papryka słodka wędzona [1/2 łyżeczki] Można dowolnie wymieniać przyprawy (w wersji bardziej orientalnej dodać kumin, kolendrę, cynamon), dodać świeżych warzyw (np. cukinię, paprykę, pieczarki), czy w sezonie przygotować sos ze świeżych pomidorów zamiast passaty. Sos podany w przepisie jest najbardziej banalną wersją, co nie oznacza, że nie możemy się tu pobawić i poeksperymentować – wręcz przeciwnie! Można o nim myśleć jak o egzotycznym rodzeństwie naszego polskiego oscypka, choć halloumi nie jest serem wędzonym. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę, oprószyć solą i smażyć na średnim ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli. Uwielbiam ten cypryjski ser za jego smak i konsystencję, ale zwykle jadłam go w formie smażonej lub pieczonej. Halloumi pokroić na plasterki o grubości 5 mm i ułożyć na sosie. W 10 minut mamy gotowy ciekawy lunch lub pełen smaku, wege obiad. Porównałam go do oscypka, bo – podobnie jak nasz polski ser – genialnie reaguje na ciepło. Tradycyjnie powstaje z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego z kozim i krowim.