Jeśli jeszcze nie robiliście to koniecznie wypróbujcie... 1 kg ogórków 2-3 baldachy + łodyga z wyrośniętego kopru kawałek korzenia chrzanu ok 5cm liść chrzanu 2-3 liście czarnej porzeczki 4-5 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 płaska łyżka soli worek foliowy zamykany strunowo o pojemności 3-4l 2-3 baldachy + łodyga z wyrośniętego kopru kawałek korzenia chrzanu ok 5cm liść chrzanu 2-3 liście czarnej porzeczki 4-5 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 płaska łyżka soli worek foliowy zamykany strunowo o pojemności 3-4l ogórki myjemy, osuszamy ręcznikiem i obcinamy im dupki z obu stron. Wkładamy do lodówki na 4 godziny, po tym czasie wyjmujemy na blat i w temperaturze pokojowej (nie otwierając!) pozostawiamy na 20 godzin. Koper też łamiemy na kilka kawałków ażeby łzawiej nam się w woreczku zmieścił.