Tosty z batatów z awokado i szparagami z jajkiem w koszulce

Dorota
Śniadania
09.06.2019 12:28
Tosty z batatów z awokado i szparagami z jajkiem w koszulce

Tosty z batatów z awokado i szparagami z jajkiem w koszulce Składniki (2 porcje): 1 batat pół pęczka zielonych szparagów 2-4 jajka 1 awokado kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz, mielona kolendra, świeża kolendra lub werbena cytrynowa, sok z cytryny ocet (opcjonalnie, do ugotowania jajek) 1 łyżka masła Przygotowanie: Piękne, efektowne i zdrowe śniadanie lowcarb! Niskowęglowodanowe, zdrowe, pożywne śniadanie – bez glutenu, keto, paleo, z niskim IG Te tosty to takie śniadanie dla wszystkich – dla tych szczęścliwców, co mogą jeśc wszystko, jak i dla tych, którzy chcą lub muszą mieć jakie ograniczenia dietetyczne. I oto, moi mili, tosty z batatów z awokado i szparagami z jajkiem w koszulce. Tosty bez chleba ze słodkich ziemniaków – baza do miliona śniadań Do zrobienia chleba z batatów zainspirowała mnie Agata z kuchniawformie.pl . Kroimy je wzdłuż na kawałki ok. 1 cm grubości (możemy je wczesniej obrać, ja tego nie robię), a następnie do wyboru: Pieczemy je w tosterze – około 10-15 minut, dwustronnie. Grillujemy je na patelni grillowej (lub na grillu!) około 10 minut z każdej strony, do miękkości. Na toście z batata rozsmarowujemy pastę z awokado, wykładamy szparagi. mieszamy dośc intensywnie wodę łyżką zgodnie z ruchem wskazówek zegara, wyciągamy łyżkę i w tej samej sekundzie wlewamy delikatnie jajko na środek wiru. Miąższ z awokado przekładamy do miseczki i rozdziabiujemy widelcem, dodając przyprawy i sok z cytryny. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów (można z nich zrobić bulion lub zupę), górną część kroimy wzdłuż na cieńsze paseczki. Z tą różnicą, że ja swoje tosty po prostu wrzuciłam do tostera i podałam je ze szparagami (no przecież!). Nawet kiedy bez przeszkód mogłam zajadać się chlebem, to rzadko kiedy go kupowałam, bo to kończyło się zjedzeniem połowy bochenka na raz. Możecie podawac je ze wszystkim np. z hummusem, jajkiem sadzonym, pastą buraczkową. Smażymy na patelni na maśle około 3-4 minuty. Piękny toster, który wygrałam w konkursie stał w kuchni i się kurzył, sporadycznie służąc do odmrażania kromek chleba żytniego. Jajka możecie zrobić tez na łatwiejszy sposób, choć ja go nie lubię, bo zakłada użycie plastiku. Przygotowujemy tosty z batatów. Z nieświezych wyjdzie Wam firanka, a nie koszulka 🙂 Pieczemy w piekarniku – 20 minut w 200 stopniach.