Jabłkowe róże z ciasta francuskiego z migdałami Ilość: 6 sztuk Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (polecam szukać takiego bez tłuszczu palmowego) 2 małe lub 1 spore jabłko z czerwoną skórką 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki – domowego lub takiego 100% owoców 2 łyżki mielonych lub drobno posiekanych migdałów 60 g erytrolu 1 szklanka wody sok z 1 cytryny Przygotowanie: Proste i bardzo efektowne jabłkowe róże z ciasta francuskiego z migdałami i kwaskowatym dżemem z carnej porzeczki. Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Do tego najlepiej kawa z chemexa lub mojego kochanego Aeropressa – chociaż i cudowna mokka z kawiarki będzie cudnie smakowała! Na górnej części paska (tej dalej od dżemu) układamy plasterki jabłek, tak, aby nachodziły na siebie i lekko wystawały poza ciasto. Jeżeli jabłka zaczną się za bardzo przypiekać w trakcie pieczenia przykrywamy nasze róże z góry. Jabłka kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie 2mm plasterki, najlepiej za pomoca mandoliny. Zagotowujemy wodę z erytrolem i sokiem z cytryny. Następnie składamy ciasto na pół, wzdłuż, przykrywając dżem i nachodząc nim delikatnie na jabłka. Na każdym pasku, w dolnej części, pozostawiając minimum 0,5 cm odstępu od brzegów rozsmarowujemy dżem.