Składniki: 1 kg pomidorów śliwkowych 1 ogórek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 ząbki czosnku 2 cebulki dymki (ze szczypiorkiem) 75 g czerstwego, białego chleba 2 łyżki octu ryżowego sól, pieprz oliwa Sposób wykonania: Wszystkie warzywa myjemy. 😉 Dziś mam dla Was przepis na gazpacho, czyli właśnie hiszpański chłodnik na bazie pomidorów. Garnek odstawiamy do lodówki na minimum godzinę lub najlepiej na całą noc. Znany na całym świecie kucharz jest jednym z moich ulubionych 🙂 A co może być lepsze na taką pogodę jak chłodnik? Pozbywamy się szypułek z pomidorów i gniazd nasiennych z papryk. Do garnka dodajemy 2-3 łyżki oliwy oraz ocet ryżowy. Wymaga minimum pracy, a efekty jak zwykle pyszne, zwłaszcza w towarzystwie grzanek 😉 Mimo jego, często kontrowersyjnego, zachowania z przyjemnością wracam do jego przepisów.