Cuszima ciasto

Beata
Ciasta
07.06.2019 8:15
Cuszima ciasto

Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 budynie waniliowe 250 g masła 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Do mleka dodać cukier, cukier waniliowy, budynie i dokładnie wymieszać. Polewa 130 g masła 130 g masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany Cukier, kakao i masło umieścić w kubeczku i zagotować do połączenia się składników. Biszkopt jasny: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając. Biszkopt kakaowy Biszkopt kakaowy 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek. Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Masa śmietankowa: 1/2l śmietany kremówki (36%) 1 czerwona galaretka 2 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Masa truskawkowa: 1/2 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe 1/2 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Truskawki zmiksować i zagotować. W zakładce Ciasta znajdziecie więcej przepisów na ciasta kruche, z truskawkami, drożdżowe, ucierane, biszkoptowe i inne. Po zagotowaniu zdjąć z palnika i wymieszać z żelatyną. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę. Przestudzić (lekko ciepła) i dodawać po 1 łyżce śmietany, stale mieszając. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2019/06/cuszima-ciasto_7.html