SKŁADNIKI Kruche ciasto: 350 g mąki 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Budyń: 2 saszetki budyniu waniliowego (na 1 litr mleka) 700 ml mleka 80 g cukru Dodatkowo: 6-8 łodyg rabarbaru (ok. 800 g) PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. 😉 Nawet ja w tym przepisie poszedłem bardzo na łatwiznę i zamiast samemu gotować budyń na żółtkach, co zwykle robię, wykorzystałem ten gotowy z torebki. Wbrew pozorom tarta z budyniem i rabarbarem jest oprócz tego bardzo prosta w przygotowaniu, a cała trudność polega na krojeniu łodyg pod odpowiednim kątem. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 30 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką (jeśli korzystasz z formy nieprzywierającej, pomiń ten krok). Rabarbar Rabarbar pokrój pod kątem, formując kawałki jak na zdjęciu i ułóż na tarcie, tworząc rozetę lub inny wzór. Garnek wstaw z powrotem na ogień i gotuj budyń 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Tarta z budyniem i rabarbarem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 2 zagłosowano ) Jednak Wy spokojnie możecie wykorzystać np. ten przepis na crème pâtissière (wystarczy zrobić go z podwójnej porcji). Przygotowaną tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 30 minut, aż rabarbar stanie się miękki. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Gotową tartę odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Ta tarta z budyniem i rabarbarem jest nie tylko szalenie instagramowa, ale także przepyszna! Przygotowując tę tartę, należy pamiętać, że budyń musi być gęsty, ponieważ w trakcie pieczenia rabarbar uwolni sporo soku.