Młoda kapusta z pomidorami – Składniki: pół główki średniej młodej kapusty (ok. 600 g) 1 średnia marchewka – ok. 140 g 1 średnia cebula – ok. 110 g 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka gorącej wody (250 ml) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego Następnie zwiększyć płomień na średni i dorzucić na patelnię pomidory wraz z zalewą z puszki i smażyć przez kolejne 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Na koniec na patelni roztopić 1 łyżkę masła, wrzucić 1 łyżkę mąki i smażyć, cały czas mieszając, do czasu aż mąka delikatnie się zarumieni. Następnie na patelnie z mąką wlać 2 chochelki płynu z gotującej się kapusty i dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję. Młoda kapusta na ciepło do obiadu Oczywiście największą popularnością cieszy się młoda kapusta zasmażana z koperkiem, ale ten poniższy przepis również jest wart wypróbowania. Następnie dorzucić czosnek oraz marchewkę i smażyć przez ok. 3 minuty na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (marchewka powinna w tym czasie nieco zmięknąć). Dodać gorącą, przegotowaną wodę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć na mały płomień i gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut, aż kapusta i warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać do garnka koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Młoda kapusta z pomidorami, a tak dokładniej to młoda kapusta duszona w pomidorach to pyszna propozycja jako dodatek do obiadu. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego i najpierw wrzucić posiekaną cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli.