Sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewki i marynowanego ogórka Pyszna wiosenna sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewki i marynowanego ogórka, idealna na grlilla 5 from 2 votes Print Recipe Pin Recipe Prep Time 15 mins Cook Time 25 mins Marynowanie ogórka 12 hrs Course Salad Servings 4 osoby Ingredients 1/2 kg ogórków gruntowych lub 2-3 szklarniowe 6 łyżek octu winnego albo ryżowego 1 łyżeczka soli 1 pęczek koperku duży 1 kg młodych, niedużych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewek 1 cebulka albo 2-3 małe cebulki z dymki SOS 1/3 szklanki majonezu 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Instructions Pierwszego dnia pokroić ogórki w plasterki. To też świetna propozycja dla tych, którym w maju i w czerwcu sen z powiek spędza pytanie: jaka sałatka najlepsza na grilla? I żeby to uczcić mam dla Was prawdziwie wiosenną sałatkę – z młodych ziemniaków, rzodkiewką, marynowanym w occie ogórkiem i dużą ilością koperku. Rzodkiewki pokroić w plasterki, resztę koperku posiekać, ostudzone ziemniaki pokroić na grubsze plasterki. Połowę koperku posiekać W misce wymieszać ocet i sól ( aż sól się rozpuści) dodać ogórki i koperek, wymieszać. A tu inny przepis na Sałatkę z ziemniaków i szparagów gdzie zamiast majonezu jest sos z pesto. Weźcie poprawkę na marynowanie ogórka – trzeba go włożyć do octu dzień wcześniej, żeby przez noc poleżał w lodówce. Składniki sosu wymieszać w dużej misce, dodać ziemniaki, cebulkę, rzodkiewki, odsączone ogórki i posiekany koperek.