Nie jest to szybkie danie, przygotowanie należy zacząć dzień wcześniej od namoczenia ciecierzycy – najlepiej użyć suchej ciecierzycy i samemu ją ugotować – taka lepiej się nadaje do kotlecików, które będą miały bardziej zwartą strukturę. Do ich przygotowania świetnie nadają się rośliny strączkowe czy wszelkie kasze – wystarczy dodać do tego ulubione przyprawy i warzywa i za każdym razem wychodzi coś nowego i smacznego. Można je przygotować w wersji bezglutenowej – bułkę tartą zastąpić orzechami i obtoczyć w kaszce kukurydzianej. Te kotleciki, które dziś Wam proponuję bazują na ciecierzycy, do niej dodałam podsmażone warzywa (cebulkę, marchewkę i cukinię), zmielone orzechy ziemne, czosnek i indyjskie przyprawy. Można je też zjeść z sałatką albo zrobić z nimi wegetariańskiego burgera. My zjedliśmy je w domowej roboty razowych pitach z warzywami i tym właśnie sosem.