Ulubione curry z kurczakiem, pieczarkami i brokułem

Weronika
Obiad
06.06.2019 8:30
Ulubione curry z kurczakiem, pieczarkami i brokułem

2 filety z kurczaka2 papryki (czerwona i żółta)400 g pieczarek1 cebula1 ząbek czosnku3 cm kawałek imbiru1 mały brokuł1 czubata łyżeczka czerwonej pasty1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca - zamiennie 1 łyżka soku z limonki1 łyżeczka curry1 puszka mleka kokosowego - 400 ml2-3 łyżki oleju1 łyżka sosu sojowego1 łyżeczka ziaren kolendry1 mała kalarepka - opcjonalnieszczypta solizieleninaPrzygotowanie: Kolendrę rozetrzeć w moździerzu, a brokuł podzielić na różyczki, następnie naciąć od strony łodyżki na krzyż kurczaka obsmażyć na połowie oleju w woku lub na dużej patelni. Ciekawostka - posiada unikalną dla zdrowia zdolność do usuwania jednej z najbardziej toksycznych substancji przyjmowanych przez większość ludzi na świecie - flour (woda z kranu, pasta do zębów).Do curry idealnie pasuje ryż jaśminowy. W mojej lodówce zawsze czeka w pogotowiu maleńki słoiczek czerwonego curry, a ostatnio dołączyła pasta z tamaryndowca. filet z kurczaka obrać z błonek, pokroić w kostkę. Moje ulubione curry z kurczakiem, pieczarkami i brokułem to pomysł na szybki obiad w stylu orientalnym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2019/06/ulubione-curry-z-kurczakiem-pieczarkami.html