Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na ogórkowe przetwory: jak zrobić ogórki małosolne dwudniowe ogórki korzenne w occie ogórki małosolne kiszone na sucho Ogórki małosolne kimchi Co można kisić? A teraz kiedy już wicie, jak zdrowe i przydatne dla naszego organizmu są fermentowane produkty zapraszam Was po przepis na pyszne ogórki małosolne kimchi, którymi zainspirował mnie TomekNatomiast jeśli zostawicie ogórki nieco dłużej w słoiku, niż to przewiduje przepis, pięknie się ukiszą. W związku z tym dziś mam dla Was bardzo oryginalny przepis na ogórki małosolne z dodatkiem świeżego imbiru, kolendry i płatków chili, które w smaku przypominają bardzo modne ostatnio kimchi. A teraz kiedy już wicie, jak zdrowe i przydatne dla naszego organizmu są fermentowane produkty zapraszam Was po przepis na pyszne ogórki małosolne kimchi, którymi zainspirował mnie Tomek Magiczny Składnik. Są to zdrowe bakterie, które znajdują się w produktach mlecznych, takich jak kwasie mleko, jogurt czy kefir, le ich naturalnym środowiskiem są także rośliny (warzywa i owoce), a co za tym idzie tak zwane kiszonki. Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 2,5 kg małych ogórków 2,5 litra wody 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej 1 łyżka cukru 5 ząbków czosnku 10 cm kawałek imbiru kilka baldachimów kopru 1 łyżka chili w płatkach 1/2 pęczka kolendry Wykonanie: Ogórki płuczemy, odcinamy końcówki. Wszystkie te warzywa fermentuje się dokładnie tak samo, jak ogórki, więc nie bójcie się zrobić różnych warzywnych kiszonek w domu. Natomiast zanim przejdę do podania wam przepisu na ogórki chciałam tylko wspomnieć o bardzo ważnej roli kiszonek w naszej codziennej diecie. Po dwóch dniach ogórki powinny być gotowe, w zależności od tego w jakiej temperaturze jest otoczenie. Jeśli ogórki nie są bardzo małe kroimy je na mniejsze części. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kimchi - co to jest? Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskie składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Takie pyszne, małe, jędrne i chrupiące, które idealnie nadają się na małosolne.