Składniki: - 400 g mąki pszennej tortowej - 2 duże jajka - 180 g masła - 250 g cukru - 1 szklanka jogurtu greckiego - 2 opakowania budyniu waniliowego ( opakowanie 40 g ) - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - około 600 - 700 g rabarbaru + 2 łyżki mąki ziemniaczanej - cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ( to bardzo ważne! ). Dodawać przesiane suche składniki na przemian z jogurtem, w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera! ). Możecie je przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. z truskawkami; ja wybrałam rabarbar, bo kocham jego kwaśny smak połączony ze słodyczą ciasta :). Rabarbar umyć ( nie trzeba obierać łodyg ) i pokroić na 2 - 3 cm kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Takie ciasto na pewno umili spotkanie z przyjaciółmi, wiosenny piknik czy po prostu popołudnie przy herbatce ;). Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę ( mikserem ręcznym należy ucierać około 10 minut ).