Szynka duszona z warzywami

Piotr
Obiad
02.06.2019 22:56
Szynka duszona z warzywami

Szynka duszona z warzywami - ok. 1kg szynka wieprzowa - do smażenia olej - ok. 750ml dowolny bulion - średniej wielkości główki seler 1/4 - większa sztuka marchew 1 - większa cebula 1 - ząbki czosnek 2-3 - ziarenek ziele angielskie 4-5 - większe liść laurowy 3-4 - opcjonalnie suszone grzyby 4-5 - kilka gałązek opcjonalnie rozmaryn - łyżki śmietana 18% 2 - ok. 1/2 łyżeczki mąka pszenna - sól pieprz Do podania: puree ziemniaczane lub kluski śląskie i sałata ze śmietaną lub mizeria Instructions - Szynkę wieprzową okrój tylko z większych fragmentów tłuszczu. Duś mięso do czasu aż stanie się miękkie (może to zająć od ok. 1,5 do nawet 3 godzin - w zależności od wielkości i jakości mięsa). Gotowe mięso wyjmij z naczynia i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. - Dorzuć do garnka warzywa: posiekaną w półplasterki cebulę, pokrojoną w plasterki marchew i pokrojony w kostkę seler. - Z naczynia usuń także przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, gałązki rozmarynu i suszone grzyby (opcjonalnie). Jeśli nie masz czasu na gotowanie wywaru - na rynku dostępnych jest wiele ekologicznych rozwiązań z dobrym składem. Zobacz jak zrobić szynkę duszoną z warzywami w aromatycznym sosie własnym. Jako warzywny dodatek proponuję śmietanę z ogórkiem i śmietaną, mizerię lub lekką sałatkę jak ta sałatka grecka. - Pokrojone mięso podawaj polane solidną porcją sosu w towarzystwie ziemniaczanego puree, kulsek śląskich czy kaszy gryczanej. Szynkę posyp z obu stron pieprzem i majerankiem (opcjonalnie, ja zostawiłem mięso saute). - Dodaj teraz ziele angielskie, liście laurowe, suszone grzyby oraz gałązki rozmarynu (jeśli używasz). - W większym naczyniu rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Obsmaż szynkę na dużym ogniu z każdej strony.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.pogotujmy.pl/przepis/szynka-duszona-z-warzywami