Chleb pszenno - orkiszowy

Aleksandra
Śniadania
15.01.2018 9:52
Chleb pszenno - orkiszowy

Składniki zaczynu wymieszać dokładnie w dość wysokim naczyniu, naczynie przykryć folią spożywczą ( ale niezbyt szczelnie; powinien pozostać niewielki otwór, którym będą uchodziły gazy ) i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny ( u mnie miska z zaczynem stała w pokoju, z dala od przeciągów ). Ciasto właściwe: 275 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej 4 g suchych drożdży 2 łyżeczki soli ( 12 g ) 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy z oliwek 200 ml letniej wody cały zaczyn Wykonanie: Zaczyn: UWAGA: Zaczyn może mocno urosnąć ( stąd wysokie naczynie ), ale jeśli tak się nie stanie i zaczyn nie zwiększy spektakularnie swojej objętości, to i tak wszystko jest w porządku; ważne, aby na powierzchni były widoczne bąbelki, to znak, że nasz zaczyn pracuje. Można tak w sumie nawet 4 razy; im więcej powtórzeń ze składaniem, tym ładniejszy kształt będzie miał nasz chleb. Uformować podłużny bochenek, przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ostrym nożem naciąć w kilku miejscach. UWAGA: Jeżeli ciasto będzie bardzo luźne, podczas wyrabiania podsypywać je mąką ( można nawet dość obficie, aby później uformowane w bochenek ciasto nie rozlało się zbytnio na boki ). Ciasto rozciągnąć na kształt prostokąta i kilkakrotnie złożyć - np. na pół wzdłuż krótszego boku, jeszcze raz na pół i jeszcze raz itd. Wyrobione ciasto uformować w kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Składniki na 1 bochenek: Zaczyn: 175 g mąki pszennej typ 650 10 g suchych drożdży 200 ml letniej wody Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Ciasto właściwe: Następnego dnia w misce wymieszać obie mąki z solą, cukrem i drożdżami. Jedyne co mnie rozczarowało, to...skórka, która nie chrupała, a chyba wszyscy lubimy jak w świeżutkim chlebie skóra przyjemnie chrrrupie :).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2018/01/chleb-pszenno-orkiszowy.html