Ribollita - gęsta zupa fasolowa

Zupy
30.05.2019 12:29
Ribollita - gęsta zupa fasolowa

Gęsta zupa Ribollita Toscana Składniki: puszka białej fasoli (ugotowanej) 1 marchewka 3 ziemniaki 1 pietruszka – korzeń 3 ząbki czosnku (posiekane) 1 duża cebula 2 szklanki jarmużu (może być też szpinak lub kapusta) 1 puszka pomidorów 1/2 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 1 łyżka posiekanego rozmarynu sól, pieprz – do smaku czerstwy chleb parmezan i pancetta (opcjonalnie) Po nałożeniu zupy na talerze koniecznie zetrzyjcie na tarce świeży parmezan i połóżcie na wierzchu grzanki z chleba. Wszystko idealnie komponuje się w gęste danie, które z dnia na dzień, w miarę podgrzewania robi się coraz lepsze. Zielonych wzgórz, na których piętrzą się zamki i kościoły z kamienia, cyprysów, maków i malowniczych dróżek biegnących wśród soczystej zieleni. Następnie na rozgrzane na patelni masło wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż do zeszklenia. Na samym końcu wsypujemy pomidory z puszki oraz jarmuż (szpinak lub kapustę). Przepis na Ribollita Toscana Przygotowanie naszej zupy rozpoczynamy od pokrojenia w kostkę wszystkich warzyw. Przed podaniem na patelni robimy z chleba grzanki. Przepis na tę zupę jest bardzo prosty, a efekt wręcz powalający. Fasolę miksujemy na gładką masę dzięki czemu nasza zupa będzie bardziej kremowa. Przepis na ribollita toscana jest bardzo prosty a efekt wyśmienity Niektórzy smażą także pancettę, następnie kładąc ją na skropioną świeżą oliwą grzankę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.duecappucci.pl/ribollita-przepis-na-toskanska-zupe/