Włoskie wędliny - najpopularniejsze

Śniadania
04.02.2019 21:45
Włoskie wędliny - najpopularniejsze

Cieniutkie plasterki prosciutto crudo Prosciutto crudo produkowane jest w wielu regionach Italii, jednakże jednym z najpopularniejszych rodzajów jest tzw. szynka parmeńska (Prosciutto crudo di Parma). A teraz zobaczmy jakie są najpopularniejsze włoskie wędliny! Prosciutto dobrze komponuje się z oliwkami Prosciutto crudo Od wielu już lat, pierwszą rzeczą, którą jemy przyjeżdżając do Włoch jest panino con prosciutto crudo. Spotkaliśmy się z tym, że lardo podaje się pokrojone na cienkie plasterki z dodatkiem rozmarynu i miodu. Ciekawe są także salsiccie, do których dodaje się ryż (salsiccia di riso), papryczki peperoncino (salsiccia fresca al peperoncino) lub przygotowywane z mięsa dzika (salsiccia di cinghiale) bądź koniny (salsicia di cavolo). Gdzieniegdzie salsiccia składa się z mięsa wieprzowego, w innych z wołowego lub mieszanego. Pochodzi z okolic Mediolanu, produkowane jest z chudej wieprzowiny, dzięki czemu ma blado czerwony kolor i drobnoziarnistą strukturę. W trakcie przygotowania, lardo naciera się ziołami, a następnie pozostawia do dojrzewania przez 6 miesięcy w kadziach z marmuru. Salsiccia Pancetta, guanciale i lardo Guanciale, pancetta czy lardo może nie liczą się jako najpopularniejsze włoskie wędliny, jednakże nie sposób o nich nie wspomnieć. Nduję produkuje się z drobno mielonego tuczu wieprzowego z dodatkiem papryczki peperoncino. Szynka parmeńska idealnie komponuje się z melonem i czerwonym winem Prosciutto cotto Prosciutto cotto to nic innego jak wieprzowa szynka gotowana. Często prosciutto podaje się jako przystawkę – z kawałkami melona, który dodaje odrobinę słodyczy do szlachetnego smaku szynki. Najpopularniejsze włoskie wędliny – Nduja Nduja jest bardzo ostrą kiełbasą, która pochodzi z regionu Kalabria. Jest to słonina pochodząca z regionu Toskania z Alp Apuańskich. Mięso musi pochodzić z konkretnych regionów Italii, następnie produkcja szynki rozpoczyna się niezmiennie w miejscowości Friuli. Szynka prosciutto di San Daniele – najbardziej prestiżowa w Italii Prosciutto crudo można jeść jako przysmak sam w sobie, może też stanowić dodatek do kanapek, pizz, czy innych dań. Do produkcji tego przysmaku wykorzystuje się mięso wieprzowe, ale tylko z określonych części świni: łopatki, szynki i karkówki. Proces produkcji rozpoczyna się od zanurzenia szynki w solance, w której przebywa przez 10-15 dni. Produkuje się ją z osobnika ważącego co najmniej 160 kg, jednakże nie więcej niż 180 kg. Podawane z płatkami grana padano, skropione oliwą i sokiem z cytryny powoduje najwyższe doznania dla naszych kubków smakowych. Zatem poza sezonem, gdy dojrzewa szynka prosciutto crudo. Bresaola Pochodząca z Lombardii, wołowa szynka o charakterystycznym ciemnoczerwonym kolorze to bresaola. Następnym ze znanych włoskich przysmaków jest Spianata czyli salami pochodzące z regionu Kalabria. W zależności od regionu do lardo dodaje się pieprz, gałkę muszkatołową, rozmaryn lub szałwię. Tajemnicą poliszynela jest, że do nduji dodaje się dwa rodzaje papryki – słodką i ostrą. Wymieniając najpopularniejsze włoskie wędliny nie sposób pominąć przysmaku pochodzącego wprost z Bolonii. Pochodząca z Bolonii i całego regionu Emilia-Romagna mortadella oznaczana jest znakiem IGP (Indicazione Geografica Protetta). Produkowana jest z mielonego mięsa wieprzowego oraz słoniny. Poza dopracowanymi makaronami, najsmaczniejszymi na świecie pizzami, świeżymi owocami i warzywami i różnorodnymi serami, z Włoch pochodzą także przepyszne wędliny. Charakteryzuje się miękką konsystencją, dzięki czemu możliwe jest jej rozsmarowanie na kromce chleba. Jednakże popularne jest przede wszystkim carpaccio z cienkich plasterków bresaoli. Jednym z popularniejszych we Włoszech salami jest salame Milano. Natomiast proces suszenia szynki odbywa się w San Daniele del Friuli, gdzie panują dobre warunki atmosferyczne, sprzyjające procesowi suszenia. Ma delikatny, aczkolwiek bardzo charakterystyczny smak, którego nie sposób pomylić z jakimkolwiek innym. Do zmielonego mięsa wieprzowego dodaje się ostrą papryczkę peperoncino, dzięki czemu salami zyskuje wściekły, czerwony kolor. Ciekawą propozycją jest także lardo, inaczej zwane także lardo di colonnata. Tradycyjnie, pancettę zwija się w rulon, dzięki czemu jej plasterki mają charakterystyczny centryczny, owalny kształt. Proces przygotowania obejmuje moczenie pancetty w solance, możliwie z dodatkiem pieprzu. Polecamy także spróbowanie grissini z owiniętymi wokół nich plasterkami szynki. Ten rodzaj szynki wykorzystywany jest najczęściej do panini, do pizzy, a także np. jako nadzienie do arancini. Warto wspomnieć też o salami Napoli, które produkuje się w regionie Kampania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.duecappucci.pl/najpopularniejsze-wloskie-wedliny/