Można także spotkać się z bruschettą z pastą z trufli, z pastą z czarnych oliwek lub bruschettę z grzybami. Niektórzy twierdzą, że Bruschetta pochodzi z Apulii, inni że z Kalabrii, jeszcze inni, że z Toskanii. Bruschetta – czytaj: brus’ketta, to proste danie składające się z opiekanego chleba, pomidorów, bazylii i odrobiny oliwy. Włosi podają ją w różnych wariantach: z pomidorami czerwonymi lub żółtymi, z dodatkiem bazylii i innych świeżych ziół. Bruschetta doczekała się nawet swojego święta – Sagra Della Bruschetta – które odbywa się co roku 2 lutego w Spello w Umbrii. Ogólnie można powiedzieć, że bruschetta pochodzi z centralnych lub południowych Włoch. PRZEPIS: Do przygotowania bruschetty potrzebujemy: chleba lub ciabatty pomidorów 1-2 ząbki czosnku oliwy kilku listków świeżej bazylii sól Co najważniejsze? Gdzieniegdzie można także spotkać się bruschettę z dodatkiem mozzarelli. Bruschetta – miła włoska przystawka, która potwierdza znane wszystkim powiedzenie, że apetyt rośnie w miarę jedzenia! Następnie każdą grzankę smarujemy świeżym czosnkiem, który ściera się na ostrej, przypieczonej powierzchni grzanki, jak na tarce. Po schrupaniu tej lekkiej, świeżej, aromatycznej przystawki, ma się tylko ochotę na więcej włoskiej kuchni. Każdą grzankę polewamy odrobiną oliwy, nakładamy pomidory z bazylią. Na patelni smażymy grzanki z chleba.