ŚRODA: DROBIOWY KEBAB Z KUSKUSEM

Agnieszka
Obiad
29.05.2019 8:42
ŚRODA: DROBIOWY KEBAB Z KUSKUSEM

Koszt dania: - Polędwiczki z indyka (3 szt) – 14 zł - Przyprawy – około 1 ½ zł - Kuskus – 1 ½ zł - Przyprawy do kuskusu (oliwa, sok z cytryny, sól, natka pietruszki) – około 1 ½ zł Razem – około 19 zł za 4 szaszłyki z kuskusem Można je zrobić z filetów z polędwiczki wieprzowej, filetów z kurczaka lub, jak w tym przepisie, z filetów z indyka. ½ łyżeczki kuminu - 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki - 1 łyżeczka mielonego pieprzu - 2 łyżeczki soli - ½ szklanki kuskusu ugotowanego według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Pokrusz w dłoniach liść laurowy, a następnie utrzyj w moździerzu z pozostałymi zioła, zmiksuj robotem kuchennym lub przesiekaj nożem. Przepis na drobiowy kebab wzorowany na wpisie z bloga Tienda.com Składniki: - 3 polędwiczki z indyka - 1 łyżeczka tymianku - 1 pokruszony liść laurowy - Pinchos morunos robione są co prawda z wieprzowiny, której muzułmanie nie jedzą, ale szaszłyki równie dobrze można przyrządzić z kurczaka, czy, jak my, z indyka. Czasem mówi się o nich też kebaby wieprzowe i to drugie określenie bardziej oddaje prawdziwe pochodzenie potrawy, wywodzące się z czasów, gdy Maurowie, berberyjskie plemię z północnej Afryki okupowało południową Hiszpanię i Portugalię. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, a gdy będzie gorący wykładaj na patelnię kebaby i obsmażaj z każdej strony, aż mięso się zrumieni. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj z kuskusem. Łatwe Liczba porcji: 2 Bardzo prosty przepis na aromatyczne, pachnące przyprawami drobiowe kebaby, które można usmażyć, upiec w piekarniku lub zgrilować. Nazwę najczęściej tłumaczy się jako hiszpańskie szaszłyki z polędwiczki wieprzowej. Pinchos morunos, bo tak brzmi oryginalna nazwa, jest jednym z klasycznych dań kuchni hiszpańskiej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-drobiowy-kebab-z-kuskusem/