Menu na tydzień z kurczakiem i jarmużem

Agnieszka
Obiad
02.02.2018 10:29
Menu na tydzień z kurczakiem i jarmużem

Pęczotto jest jednym z fundamentów ekonomicznej kuchni – jest proste w przygotowaniu i bazuje na niedrogim, ale zdrowym pęczaku, który doskonale łączy się z różnymi składnikami w dowolnych konfiguracjach, zwłaszcza z pieczonymi, grillowanymi lub podpiekanymi na patelni warzywami. Menu z kurczakiem i jarmużem Niedziela – Pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej z frytkami i pieczonym jarmużem Poniedziałek – Sałatka z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki Wtorek – Pęczotto z pieczoną papryką, blanszowanym jarmużem i chorizo Środa – Placki z jarmużu i cukinii Dla przykładu, w warszawskim hotelu Sheraton (przy pl. Trzech Krzyży) w menu jest sałatka cesarska podawana w postaci rozłożonych na talerzu liście sałaty, ułożonych na niej kawałków kurczaka, kilku pomidorków koktajlowych i kilku stosowanych kromek pieczywa. Jak gotowaliśmy Nasze menu jak zwykle zaplanowaliśmy w sobotę, a w niedzielę przygotowaliśmy jak najwięcej półproduktów na kolejne dni, żeby w tygodniu poświęcić minimalną ilość czasu na gotowanie. Jarmuż najpierw zjedliśmy jako dodatek do niedzielengo obiadu, potem posłużył jako ważna część sałatki na poniedziałek, następnego dnia znalazł się w pęczotto i wreszcie w środę wszedł w skład placków z cukini. W Wikipedii wyczytaliśmy, że Julia Child, prorokini nowoczesnego gotowania, jedna z pierwszych kulinarnych celebrytek telewizyjnych, jadła oryginalną sałatkę przygotowaną przez mistrza w jego w restauracji w latach 20. Raz w roli głównej: w niedzielę, a w poniedziałek stanowili zgraną kompanię z pieczonymi batatami i ceciorką w przysznej i prostej sałatce. Na niedzielny obiad przygotowaliśmy pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej, pieczone domowe frytki z oregano i pieczony jarmuż z surówką z czerwonej kapusty. Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Frytki pieczone, wcześniej namoczone w wodzie, która wypłukuje z ziemniaka skrobię, są po prostu pyszne – miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Ten ser traktowany jako przyprawa posłuży nam jednak przez dłużej niż tydzień (w tym menu zużyjemy go tylko trochę, ale to akurat składnik który można dłużej potrzymać w lodówce i oczywiście zawsze warto go w niej mieć ). Dzięki temu w tygodniu już nie piekliśmy, oszczędzając energię elektryczną (nie wiemy jak wy, ale dostaliśmy niezłą dopłatę za 2016 r. i wyzwaniem na ten rok jest pilnowanie rachunków z elektrowni). Na hasło placki, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Przepis na sałatkę z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki KIEDY DODAWAĆ DRESSING DO SAŁATKI Przy świeżych sałatach dresing powinien wylądować na składnikach w ostatnim momencie, tuż przed jedzeniem, bo inaczej sałata traci jędrność i wiotczeje. Według nas sos domowy jest o wiele smaczniejszy sosy ze sklepu, przeładowane chemią, a przy tym jest tani jak barszcz i zrobić może go każdy (jak policzyliśmy litr sosu domowego jest o ponad 2 zł tańszy od popularnego sosu ze sztucznymi składnikami i aż o 13 zł od gotowego sosu bez sztucznych składników). To było chyba najdłuższe zdanie na naszym blogu, ale w pełni oddaje radość czerpaną z jedzenia tej zupy (kiedy ją jecie, chcielibyście by ta przyjemność nigdy się nie kończyła!). Nie wszyscy to doceniają – musimy się przyznać, że jedno z nas (nie powiemy które), do tej pory czasem krzywi się na widok zieleniny typu szpinak lub jarmuż. Dlatego w menu w tym tygodniu opracowaliśmy w taki sposób, żeby wykorzystać cały jarmuż. Tymczasem Rosa Maria Cardini, wnuczka Cesara, wyznała w latach 70. ubiegłego wieku, że dziadek sardeli w sałacie w ogóle nie używał! Polecamy Wam ten przepis na pomidorowo-paprykowy krem – lekko słodki z delikatną nutą kwaskowych pomidorów, zagryziony chrupiącą, podpieczoną ciabattą, udekorowaną jabłkiem pokrojonym w słupki, siekanym porem i pokruszonym serem pleśniowym… Słodki, kremowy batat w połączeniu z gorzkawym, przypieczonym jarmużem, przetykanym cieciorką al dente, a w tle kawałki cytrusowego kurczaka, wszystko podlane aromatycznym pomarańczowo-cytrynowym dresingiem. Tańszy z nich, był droższy od sosu domowego o ponad 2 zł (kosztował 9,69 zł za litr – ale zawierał składniki, których wolelibyśmy nie jeść, m.in.: syrop glukozowo-fruktozowy, skrobię kukurydzianą modyfikowaną oraz substancję zagęszczającą – gumę guar i regulator kwasowości). Domowy gęsi smalec (opcjonalnie) Domowy sos pomidorowy (jeśli nie macie domowego sosu pomidorowego będziecie potrzebowali składników z przepisu na domowy sos pomidorowy lub trzyskładnikowy sos pomidorowy) Sałatę wymyślił włoski emigrant i restaurator Cesare Cardini, który na początku XX wieku przypłynął do Ameryki Północnej i gdzie przez wiele lat prowadził restaurację (najpierw w Meksyku, a później w Kalifornii). Zupa powstała po zmiksowaniu upieczonych papryk z domowej roboty sosem pomidorowym, który wyciągnęliśmy z zamrażalnika (nasz przepis na pyszny domowy sos pomidorowy). Na blogu znajdziecie każdy nasz przepis z osobna, ale zachęcamy Was abyście przygotowali całe menu – tak jest o wiele bardziej ekonomicznie! Choć jarmuż dobrze się przechowuje to nie można go trzymać w lodówce w nieskończoność. Blanszowany lub gotowany ma nieco gumową konsystencję, ale za to upieczony, albo uprażony na suchej patelni z dodatkiem suszonego czosnku, przypalony tu i ówdzie, jest chrupiący i smakowity jak chipsy. Dania dobieraliśmy tak, by całkowicie wykorzystać wszystkie kupione produkty – zwłaszcza te, które nie mogą długo leżeć w lodówce (należy do nich jarmuż), aby nic się nie zmarnowało. Przepis na pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej. Pomidorki koktajlowe 250 g 3 pomarańcze Cytryna 2 jabłka, w tym jedno słodkie, najlepiej deserowe Mała główka czerwonej kapusty Pęczak Cieciorka w puszce Ser pleśniowy Parmezan 2 jaja 3 ciabatty (najlepiej jednak kupować świeże) Bohaterami tego tygodnia były kurczak i jarmuż – ten ostatni wystąpił w czterech odsłonach, w czterech różnych potrawach. Praktycznie w ogóle nie jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego trzeba na nie zmarnować sporo dobrego oleju 🙂 W niektórych potrawach powtarzają się składniki, ale zawsze występują w innym towarzystwie. To doskonały patent na szybkie gotowanie zup i sosów do różnych dań – gotujemy wcześniej dużą ilość sosu, dzielimy na porcje, mrozimy i wyciągamy wtedy gdy jest taka potrzeba. Jest zdrowy i pyszny, w przeciwieństwie do sosów ze sklepu nie zawiera sztucznych składników, a do tego jest dużo tańszy! Zdrowe i urozmaicone menu to podstawa naszej kuchni i sposobu gotowania, który polega na tym, żeby przy okazji przygotowywania niedzielnego obiadu zrobić albo cały zestaw dań na resztę tygodnia, albo przynajmniej półprodukty. Niedawno oglądaliśmy odcinek Kuchennych rewolucji, w którym kucharz z braku składników podawał sałatkę Cezara bez anchois, ale za to śledziem… Kupujemy wszystkie składniki według z góry założonego planu, kupujemy tylko to czego dokładnie potrzebujemy, nie oszczędzamy na produktach, wybieramy jakościowe, ale też nieprzepłacamy. Trochę więcej zachodu, ale w zamian zyskujemy porządny jarmuż jakby rwany prosto z grządki. Jednym z naszych ulubionych zestawów jest pęczak wymieszany z pieczoną, kolorową papryką, podprażonym jarmużem i chorizo. Tradycyjnie staraliśmy się też dobrze wykorzystać piekarnik – upiekliśmy wszystkie produkty, które wymagają pieczenia w niedzielę, za jednym razem. Bataty upiekliśmy w niedzielę, wykorzystując nagrzany piekarnik, w którym piekliśmy kurczaka. Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie koniecznie, które ze składników macie w domu. Naprawdę warto przygotować go wcześniej w większej ilości i zamrozić w pojemniczkach. Zwykle staramy się zrobić zakupy w sobotę, ale tym razem nie mieliśmy kiedy. W piecu znalazła się też papryka do wtorkowego pęczotto i zupy paprykowo-pomidorowej na czwartek. Gienek zrobił je w niedzielę rano po powrocie ze spaceru z Lulkiem. Skład możecie zmieniać w dowolny sposób, dodając np. upieczony, albo zblanszowany brokuł lub upieczone/uprażone na patelni pomidorki koktajlowe. W tym menu pokażemy Wam doskonałe patenty na przyrządzenie jarmużu dla takich niejadków. Cięty jarmuż jest droższy a poza tym często siekany jest niedbale, razem z twardymi łodyżkami i przed przyrządzaniem trzeba go kroić jeszcze raz. W tym tygodniu wszystkie potrzebne produkty kosztowały nas trochę ponad 100 zł, przy czym koszty podniósł najdroższy składnik – parmezan. Sekundował mu kurczak, który wspólnie z nim wystąpił w dwóch daniach. Jarmuż czasem można kupić luzem na wagę, ale najczęściej jest paczkowany: albo pocięty gotowy do użycia, albo foliowane są całe liście. Udka najlepiej zamarynować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Tylko sałatkę na piątek zrobiliśmy dzień wcześniej od podstaw, ale jest to bardzo prosta potrwa, niewymagająca specjalnego zachodu. Standardowo w przepisach na dressing do sałatki Cezara jako główny składnik występuje majonez. Z tych składników przygotowaliśmy menu na cały tydzień. Musicie tego spróbować! Plusem tej sałatki jest też to, że równie dobrze smakuje na zimno jak i podgrzana. Taki sposób przyrządzania jarmużu jest idealny dla dzieci, które często nie przepadają za zieleniną na talerzu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/tak-jedlismy-w-tym-tygodniu-kurczak-i-jarmuz/