Liczba porcji: 2 Składniki na marynatę: 100 g jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka tartego imbiru sól Składniki na curry: 1 pierś z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego lub oleju ½ cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru 2 łyżeczki garam masala po 1 łyżeczce: kuminu, mielonej kolendry, kurkumy 1 puszka pomidorów krojonych 200 g jogurtu naturalnego gęstego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka świeżej kolendry Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy składniki marynaty i wrzucamy do niej mięso. Mam dla Was dzisiaj aromatyczne indyjskie curry z kurczakiem i jogurtem – czyli Murgh Kari, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza po prostu kurczak w sosie. Nie ma tutaj jednego przepisu, ta wersja z północnych Indii niemal zawsze zawiera w sobie jednak jogurt naturalny, który świetnie nadaje się na marynatę mięsa. Kurczak curry w aromatycznych przyprawach Murgh Kari to prosta i aromatyczna potrawa indyjska, w której używa się różnych części z kurczaka. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła lub oleju i smażymy kurczaka z każdej strony, 6-8 minut. A to idealny moment na szybki comfort food, który delikatnie rozgrzewa – tutaj świetnie sprawdza się kuchnia indyjska, która wiele czasu nie zajmuje, a która syci i cieszy. Podajemy z ryżem lub podpłomykami (chlebkami chapati) – możecie zrobić te jogurtowe z tego przepisu. Taki drób, leżakowany w delikatnym jogurcie i aromatycznych przyprawach smakuje niesamowicie i pamieta się ten smak na długo.